Att bo i en samfällighet

Samfällighetens syfte är att underhålla och driva den gemensamhetsanläggning som fastigheterna Dragontorpet 1 – 70 är anslutna till. Fastigheterna är alltså delägare i samfälligheten och dessa företräds i sin tur av sin/sina lagfarna ägare.

Gemensamhetsanläggningen är preciserad i anläggningsbeslutet från 1972 och omfattar: förbindelseleder m.m, lekplatser, belysning, kvartersgård, pool, garage och förråd, parkering, servisledningar för vatten, avlopp och dagvatten jämte stuprör och antennanläggning. Genom ett prejudicerande dom i HD 1989 anses kabel-TV vara en naturlig utveckling på centralantennanläggningen och kan anses ingå i anläggningsbeslutet. Centralantennsnätet ersattes 2009 av ett nytt nät av optisk fiber som förutom radio och TV även kan användas för internettrafik.

Denna pärm vill informera om våra rättigheter och skyldigheter i samfälligheten Erikslund 2, så som vi själva har utformat dem under årens gång. De juridiska grunderna för samfälligheter regleras i lag, som inte redovisas här, samt i våra fastställda stadgar, som finns under ett annat kapitel i denna pärm.

Det är naturligtvis så att vi alla har ett gemensamt ansvar för vår gemensamma egendom. Det tar sig bl. a. uttryck i att vi årligen avhåller en årsstämma och en höststämma. Årsstämman genomförs på våren och höststämman som det låter, på hösten. Vid årsstämman väljs samfällighetens förtroendevalda och vår ekonomi fastställs. Vid de olika stämmorna behandlas det ekonomiska läget samt de frågor där styrelsen inte har mandat att under löpande år fatta beslut. Stämmorna skall besluta om gemensamhetsanläggningen. Ofta kommer rena fastighetsfrågor upp. De kan naturligtvis debatteras och ventileras, men några bindande beslut kan inte fattas.

Det är viktigt att vi alla deltar i stämmorna för att kunna påverka besluten om samfällighetens gemensamhetsanläggningar.

Den gemensamma egendomen är omfattande, och att underhålla denna är kostnadskrävande. Samfällighetens styrelse strävar självfallet efter att hålla kvarteret attraktivt till en rimlig kostnad. Det mesta praktiska arbetet utför vi alla som bor här, själva vid våra arbetsdagar, eller vid speciella tillfällen med tillfälligt sammansatta arbetsgrupper.

Tänk på att vi jobbar åt oss själva! Ställ upp vid arbetsdagarna!

Försäkringsinformation

Denna information är till för dig som bor i en samfällighet och är osäker inom försäkringsområdet.

Försäkringsmässigt skiljer man på egendom som uppdelas i två områden. Dessa är fast och lös egendom.

Till fast egendom räknas byggnad och byggnadsdel, t ex maskinell utrustning så som varmvattenberedare, kyl och frys, diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare, golv- och väggbeklädnad, sanitetsgods, rör m.m.

Övrig egendom anses som lös egendom.

Du som fastighetsägare ska ha en villahemförsäkring med fullvärdesförsäkring för byggnad samt uthus max 10 kvm.

Det finns vissa tekniska problem med hur ansvaret fördelas mellan i huvudsak tre intressenter när det gäller försäkringens omfattning och ansvar. Dessa är Täby Kommun, samfälligheten och fastighetsägaren.

När det gäller själva byggnaderna så är det fastighetsägarna som är ansvariga för dessa. Garage och kvartersgård är samfällighetens byggnader och där är det samfälligheten som är ansvarig, d v s styrelsen.

Täby kommun ansvarar för vattenledningar, avlopp och dagvattenbrunnar i gatan. När det gäller vattenledningen så gäller kommunens ansvar fram till avstängningsventil där delning in till husen sker. Därefter tar samfälligheten över ansvaret fram till att vattenledningen kommer upp ur bottenplattan. Samfälligheten ansvarar också för stupröret på fasadens framsida mellan husen men inte hängrännorna.

Det som man kanske inte alltid kommer ihåg är att man som fastighetsägare har ett strikt ansvar vid skada till följd av försummelse att underhålla fastigheten. Den absolut vanligaste skadan till följd av detta är vintertid, om man inte skottat snö och sandat på isig gata. Halkar någon och skadar sig kan du som fastighetsägare få ersätta den skadades kostnader till följd av olyckan, vilket kan bli kostsamt. Detsamma gäller snöras från tak.

Vilka moment ingår i försäkringen för fast egendom?

  • Brand
  • Läckage
  • Översvämning
  • Storm & hagel
  • Snötryck
  • Naturskador
  • Hushållsmaskin- och installationsskador
  • Glasrutor, stöld och skadegörelse
  • Sanering av skadedjur
  • Skydd mot husbock, hästmyra och andra träskadeinsekter
  • Ansvarsförsäkring för fastighetsägare
  • Rättsskydd för fastighetsägare

Vissa försäkringsbolag erbjuder även, mot tilläggspremie, så kallad allriskförsäkring på byggnad.

Självrisken varierar från bolag till bolag. Alla försäkringsbolag tillämpar också ersättningsmodellen dagsvärdesersättning. Det innebär att man får ersättning vid skada med avdrag för ålder, bruk, slitage m.m.

Lös egendom försäkras genom hemförsäkringen. I dagens villahemförsäkring ingår hemförsäkringsdelen.

Vilka moment ingår i försäkringen för lös egendom?

  • Egendomsskydd
  • Ansvarsförsäkring
  • Rättsskyddsförsäkring
  • Överfallsskydd
  • Reseförsäkring

De flesta bolag erbjuder ofta också, mot tilläggspremie, allriskförsäkring för lös egendom.

I egendomsskyddet ingår bl a

  • Brand
  • Läckage
  • Översvämning
  • Storm & hagel
  • Snötryck
  • Naturskador
  • Hushållsmaskin- och installationsskador, på maskiner som inte anses som fast egendom

Viktigt för dig att tänka på är lös egendom som du t ex förvarar i garage. När det gäller garage som inte är vidbyggt och inte heller byggt inom fastigheten gäller oftast en beloppsbegränsning vid stöldskada. Beloppet är oftast runt ett basbelopp och undantagen egendom är alltid s k stöldbegärlig egendom. Dessutom ska utrymmet vara låst.

Däck som inte är monterade på bilen är lös egendom och omfattas alltså av hemförsäkringen. Är värdet på dessa högt så kan man inte ha så mycket mer egendom i garaget.

För ytterligare information så hänvisar vi till försäkringsbolagen.

Många försäkringsbolag har under senare år förändrat/försämrat villkoren vid vattenskada i våtutrymmen. Det ställs nya, tuffare, krav på utförandet av sådana utrymmen. Vilka förändringar man gjort bör du kontrollera med ditt försäkringsbolag. I vissa fall kan man faktiskt bli helt utan ersättning vid vattenskada.